Schůzka pořadatelů dogtrekkingových akcí pro rok 2009

Jihlava 20.12.2008 

Přítomni byli pořadatelé těchto akcí:

Šlapanický vlk, Hanácká štreka, Šediváčkova 111, Jednooký vlk, Chřiby, Krajem Oty Pavla. Další pořadatelé pověřili za sebe zástupce, nebo zaslali své náměty a stanoviska elektronickou poštou.

Projednávané body:

  1. Délka etap – minimální délka etapy při etapové variantě byla zvolena na 35km. V tomto smyslu byla změněna i formulace v charakteristice pravidel. Všichni se shodli na tom, že není třeba oficiálně vytvářet speciální kategorii pro akce kratší jak 80km. Dogtrekking tak zůstává co se týče délky, jako akce na 80 a více kilometrů. Každý pořadatel si v rámci své akce může uskutečnit doplňující disciplínu i na kratší vzdálenost. Pravidla si určí sám, ovšem tyto variace nebudou započítávány do bodování MČR. Jako název se doporučuje „doghiking“ tedy výraz, který se osvědčil u našich zahraničních kolegů.
  2. Bodování a MČR – bylo rozhodnuto, že zůstane zachován způsob bodování v seriálu MČR jako v sezóně 2008. Každý pořadatel si může vyhlášení výsledků své akce provést dle svého uvážení – nemusí diskvalifikovat každého kdo z nějakého důvodu akci nedokončí, ovšem do bodování MČR budou započítáni jen ti, kteří korektně akci dokončí.
  3. Dále bylo rozhodnuto trvat na podmínce (na základě jedné z připomínek účastníků), aby pro korektní ukončení akce došel trasu účastník se všemi psy se kterými na trať vyrazil. Do pravidel byla přidána povinnost účastníka ohlásit pořadateli, že odstupuje a opouští trať, nebo místo konání, v průběhu než dorazí do cíle poslední etapy. Dále by bylo vhodné, aby při prezentaci uvedl kontakt na další osobu, která se mu bude schopná postarat o psy, nebo kterou by mohl pořadatel kontaktovat v případě nějakých mimořádných událostí (vážný úraz atd…).
  4. povinná výbava – na základě připomínek účastníků byla v pravidlech změněna formulace definující čelovou svítilnu.
  5. způsob startů – vzhledem k dobrým zkušenostem se způsobem volného startu v určeném časovém úseku (účastníci startují tak jak přijdou do místa startu v určeném časovém rozmezí), byla takto upravena i pravidla – byla dána pořadateli větší možnost pro volbu způsobu startování.
  6. Platba startovného – zůstává se u stávajícího způsobu dle možností každého pořadatele. Jak s vybraným startovným naloží je na jeho uvážení (jestli za to nakoupí ceny, pozornosti, nebo zabezpečí či pokryje náklady na pořádání)
  7. Asfalt na trati – těžko eliminovatelný problém, který trápí všechny pořadatele, snahou je vždy procento takových úseků minimalizovat. Dalším problémem je masivní štěrkování lesních cest při přípravě těžební činnosti. Obecně je čerstvě navezený hrubý šterk považován za horší než asfalt. Štěrkování se může nenadále objevit i těsně před akcí a pořadatel se nemusí ani o tomto dozvědět. Bohužel účinná ochrana proti těmto problémům zatím není.
  8. Časové limity – volba časových limitů zůstává v kompetenci pořadatelů a na jejich uvážení, které obvykle vychází z jejich vlastní zkušenosti při trasování. Je na účastníkovi, aby si vybral akci která mu svojí povahou vyhovuje (limity, terén atd…).
  9. Schůzka po sezóně 2009 se bude konat opět v Jihlavě, případně ve Šlapanicích, dle aktuálních možností.

 

 Na základě vyjádření jednotlivých pořadatelů zpracoval Tomáš Soural  - administrátor www.dogtrekking.info   8.1.2009