Schůzka pořadatelů dogtrekkingových akcí pro rok 2008 Kouty nad Desnou 1.12.2007 

Přítomni byli pořadatelé těchto akcí:

Stopou strejdy Šeráka, Šlapanický vlk, Hanácká štreka, Stezkou vlka, Oderský puchýř, Šediváčkova 111. Další pořadatelé pověřili za sebe zástupce, nebo zaslali své náměty a stanoviska elektronickou poštou.

Projednávané body:

1.      Oficiální logo – Láďa Páral přišel s námětem zvolit pro dogtrekking nějaké grafické logo na podnět ČESKOMORAVSKÉ KYNOLOGICKÉ UNIE, která projevila zájem zařadit dogtrekking do svého seznamu sportovních aktivit se psy.

2.      MČR bodování a zařazení akcí do seriálu MČR.

·        Bylo schváleno zařazení dvou nových akcí do seriálu MČR, Dogtrekking krajem Oty Pavla a Šediváčkova 111.

·        Způsob bodování byl nakonec po debatě jestli povinně sčítat všechny výsledky, nebo jen několik nejlepších a vzhledem k tomu, že během letošní sezony ani po jejím skončení nebylo k systému bodování nic namítáno, zvolen stejný systém jako v letošní sezóně, tedy že se budou započítávat nejlepší výsledky ze dvou třetin akcí zařazených do MČR, což pro sezónu 2008 znamená započítávání sedmi nejlepších výsledků z jedenácti pořádaných akcí.

3.      Konání schůzky pořadatelů pro příští rok – termín konání byl určen na první víkend v prosinci 2008 a uzávěrka nahlášení akcí pro MČR je týden před jejím konáním. Místo konání bude na základě nabídky Petra Žižky v areálu kde se konal Jednooký vlk 2007.

4.      Povinná výbava – na základě zaslaných připomínek:

CITACE - Honza a Grini      

        do povinné výbavy zařadit "lékárnu, resp. základní potřeby první pomoci"

ODŮVODNĚNÍ:

Extrémní vytrvalostní sport - extrémní vzádlenosti, extrémní časy. Člověk se psem v přírodě odkázaný sám na sebe. Finančně nenáročné, resp. zanedbatelné náklady proti přínosu. Nikomu zásadně nepřitíží. NENÍ TO OD VĚCI!

KOMENTÁŘ:

Na Kruškách po mně někdo na kontrole chtěl obinadlo na koleno - měl jsem ho v batohu v lékárně. Na Šlapkách jsem věnoval někomu dva obvazy na psí tlapky - měl jsem je v batohu v lékárně. Na Šlapkách jsem věnoval někomu obinadlo na kotník - měl jsem ho v batohu v lékárně.

Myslím, že se jedná o náročný sport a že by měl mít každý pro svojí (i pro druhé!) výbavu pro poskytnutí základní první  pomoci! Zakoupil jsem motolékárnu - lékárna na motorku (obvaz, náplast, škrtidlo, ...) k dostání u "každé" pumpy za cca 175 Kč. Na trek bez ní nevyrážím - z batohu jí nevyndavám. Je malá, skladná, ...

Proč by takovou základní výbavu nemohl mít každý?

Myslím, že by to nebylo od věci.

 CITACE - Roman Habásko

K lékárničce jako povinné výbavě asi jen to že spousta závodníků ji nosí a asi tudíž nebude problém ji přidat k povinné výbavě.

Dost často se však zapomíná na zdraví u čtvernožců pejsků. Stejně jako mi i hafani jdou po nohou, jenže na boso. A hodně málo trekařů používá pro pejsky botičky. V Podbořanech byly součástí povinné výbavy a spousta závodníků s tím měla obrovský problém. Prý zase sebou nosit zbytečnosti. Čtyři botičky stojí cca. 200.- Kč a nejsou na jedno použití. Hlášky typu můj pes si je stejně hned sundá jsou neopodstatněné. Pes se zraněným chodidlem, ( odřeniny, ošoupaný drápek ) si značně uleví a může potom pokračovat v chůzi a je za ně velice rád. Je samozřejmé že pokud mu je nasadíte preventivně a není na jejich nošení zvyklej, bude určitě chvílemi připomínat čápa a snažit sa botiček zbavit. Závodníci si všelijak mažou chodidla, oblepují prsty a podobně ,jen aby si neudělali puchýře. Ale ochranu psích tlapek podceňují.

Martin Červenka předložil s využitím svých profesionálních zkušeností záchranáře návrh lékárničky, z kterého byly vybrány tyto položky:

Odrážka

1x obvaz hotový

Odrážka

1x obinadlo elastické

Odrážka

5x náplast s polštářkem

Odrážka

1x izotermická fólie

Odrážka

dvě botičky pro každého psa s kterým vyrazí účastník na trať

K tomuto rozšíření výbavy bylo přistoupeno proto, aby byl účastník dogtrekkingové akce vybaven pro ošetření nejpravděpodobnějších poranění, která ho a jeho psa mohou potkat – odřeniny, puchýře, podchlazení, přehřátí, výrony atd… Tyto povinné položky nejsou cenově, váhově ani objemově náročné, takže by neměli účastníka nijak zatížit a jejich význam v případě úrazu na trati je neoddiskutovatelný.

Tato výbava bude zařazena do oficiálních pravidel a bude pořadateli kontrolována 

5.      Pořádání dogtreků: 

CITACE – Peter "peppo" Hanzely

už dlhšie premýšľam nad konštruktívnymi zmenami pravidiel, ktoré by
nepriniesli nič, čo by mohlo ovplyvniť zásadne dogtrekking ako taký, ale
čo by zároveň malo podstatný vplyv na ochranu psov, čo by malo byť
základným pravidlom tohoto "športu".
Keďže som sa nevedel vyjadriť vlastnými slovami, použijem na to pomôcku, a
to slovenský "musherský" pretekársky poriadok, konkrétne podmienky pre
povolenie štartu psov. Takže tieto dve veci, ktoré možno už aj sú v DT
poriadku, ale "neorganizátori" o tom nemusia vedieť:

1. Pes môže štartovať v danom preteku iba 1 raz.
(Tým by sa vylúčil štart toho istého psa aj na long aj na mid)

2. Ak je riaditeľ presvedčený o tom, že pes nie je schopný preteky
dokončiť, bude diskvalifikovaný.
(To by ale chcelo zrejme námatkovú kontrolu riaditeľa ešte na trati)

Pořadatel a veterinární dohled mají i za stávajícího stavu možnost a povinnost vyplívající z řádu na ochranu zvířat, kterým se musí každá oficiální dogtrekkingová akce řídit, zamezit nebo vyloučit účastníka pokud je jeho pes ve stavu, který mu neumožňuje akci absolvovat, nebo dokončit. Proto je důležité, aby nejen pořadatelé, ale i účastníci věnovali velkou pozornost svým a ostatním psům. Nejde o to někoho „bonzovat“, ale někdy stačí jen dotyčného upozornit, že jeho čtvernohý kamarád může mít problém. Akcí se účastní nejen zkušení lidé, ale i začátečníci a ti nemusí vždy správně rozpoznat začínající potíže svého psa. Diskvalifikace ze strany pořadatelů by měla být jako poslední možnost, tedy pokud účastník na varování sám nepodnikne adekvátní kroky k nápravě (zvolnění tempa, ošetření psa, odstoupení z akce). Pokud bude nutné použít diskvalifikaci ze strany pořadatelů jako krajní řešení, může to mít vliv i na možnost omezení účasti dotčeného účastníka na ostatních oficiálních dogtrekkingových akcích. Z další diskuze také vyplynulo doporučení neumožnit dvojitý start jednoho účastníka v rámci jedné akce, pokud obsahuje více paralelních částí.

6.      Povinná zátěž – pořadatelé se také zabývali námětem povinné zátěže 7kg, tedy přesněji minimální váhy výbavy účastníka, tj. že jeho batoh by měl vážit minimálně 7 kilogramů, což by mělo odpovídat běžné povinné výbavě dle pravidel dogtrekkingu. Tento návrh nebyl přijat zejména pro je problematickou vymahatelnost v praxi a s dobrou vírou, že účastníci nepodceňují svoji povinnou výbavu. Nahrazeno to bude pečlivější kontrolou funkční výbavy na startu a během konání akce.

7.      Přihlašování na akce a startovné – jelikož se přes všechny apely na účastníky nelepší odpovědnost při přihlašování na akce a placení startovného, což působí pořadatelům finanční ztráty a komplikace při přípravách, bylo dohodnuto, že všechny oficiální akce budou k přihlašování a placení startovného postupovat takto:

·        za přihlášeného účastníka bude považován ten, kdo se přihlásí a zaplatí startovné do data uzávěrky konkrétní akce!

·        při zaplacení po termínu uzávěrky bude postupováno stejně jako v případě přihlášení po termínu uzávěrky

·        výši startovného a jeho navýšení při přihlášení po uzávěrce si každý pořadatel určí sám

·        v případě zahraničních účastníků lze provést výjimku a umožnit zaplacení až na místě

·        způsob zaplacení startovného je plně v kompetenci pořadatele dle jeho uvážení a možností (složenka, převod na účet)

8.      Termínový kalendář pro rok 2008 – upřesnění termínů a odsouhlasení údajů pro zveřejnění u všech oficiálních akcí připravovaných pro rok 2008             

 Na základě vyjádření jednotlivých pořadatelů zpracoval Tomáš Soural  - administrátor www.dogtrekking.info   9.12.2007