Připomínky přednesené a projednané na schůzce TVDT složené z pořadatelů oficiálních dogtrekkingových akcí pořádané dne 27.12.2006

 

 Navzdory vášnivým diskuzím po prvních dogtrekkingových akcích konaných v roce 2006, zaslali připomínky a náměty jen tři lidé - Lucie Hübnerová, Roman Baláž a Petr Kovařík.

Doslovné citace a stanoviska na ně jsou níže uvedena.

 

 Připomínky k MČR

 Petr Kovařík:

bullet

Z ohlasu většiny účastníků vyplývá, že nejsme spokojeni se systémem bodování. Závodů je jen několik a pokud se někdo z nějakého důvodu nemůže zůčastnit některého z nich (nemoc, nemá dovolenou, poranění psa) nebo z jakéhokoli důvodu závod nedokončí, musí se smířit s tím, že je pro něj dále nemožné, aby se umístil na předních pozicích MČR. Bylo by mnohem férovější, kdyby se např. konalo 8 závodů a počítalo se 6 nejlepších výsledků (nebo podobný princip, aby jeden výpadek neznamenal automaticky konec nadějí na umístění). Vzhledem k obvyklému počtu závodníků bych body přiděloval od 15 po 1 (dle umístění).

 Roman Baláž:

bullet

Počet závodu snížit na 5-6 a nebo nechat 7 ,ale možnost aby se nejhorší výsledek při účasti škrkal nebo 1-2 závody se nezapočitávali do celkového pořadí.

 Lucie Hübnerová:

bullet

Serial udelat ze 3-4 nejprestiznejsich zavodu (navrh: Krusky, Serak, Frystak a Odry), zbytek zavodu nechat nezavisle. Nebo Mistrovstvi jako jeden zavod a ostatni zavody nechat nezavisle.

 

 Stanovisko TVDT:

Bodování MČR pro rok 2007 je upraveno a bylo přihlédnuto k připomínkám tak, aby pokud možno vyšlo vstříc jak navrhovaným úpravám, tak i případně nediskriminovalo některé pořádané akce.

 Bodování MČR v dogtrekkingu pro rok 2007 bylo zvoleno takto:         

bulletdo bodování se započítavájí výsledky oficiálních akcí pořádaných v roce 2007 dle soutěžního řádu dogtrekkingu (viz. pravidla)
bulletbodování se rozlišuje pro kategoriie DTW1, DTW2, DTM1, DTM2
bulletÚčastník obdrží za umístění v příslušné kategorii určitý počet bodů - za první místo 15 bodů, za druhé místo 14, třetí 13, a tak dále, od patnáctého místa dále obdrží všichni účastníci, kteří nebyli vyřazeni shodně po jednom bodě
bulletdo celkového hodnocení se počítá šest nejlepších výsledků z akcí v dané sezóně v případě shodného počtu bodů je rozhodující počet dokončených akcí v dané sezóně
bulletvyhlášení MČR bude provedeno na poslední oficiální akci MČR v sezóně

 

 Technické připomínky – přihlašování na akce

 Petr Kovařík:

bullet

Zaručit nejlepším (např. prvním 10 z předchozího ročníku) v každé kategorii, aby mohli automaticky startovat v závodech dalšího ročníku a nemuseli si hlídat, jestli není velký počet přihlášených a na ně by se nedostalo. Myslím, že podobný pricip funguje i u jiných sportů ...

 Roman Baláž:

bullet

Velmi pravidelným účastníkům ulehčit stresové přihlašování a splňovaní termínu přihlášek k jednotlivým závodům a třeba jim umožnit platbu až na místě.

 Stanovisko TVDT:

Pro pořadatele je velmi důležité co možná nejpřesněji znát počet účastníků, aby organizační a technická příprava na akci byla efektivní. Blokovat až 40 míst (deset z každé kategorie) je nevyhovující a také diskrimující pro ostatní, kteří se neumisťují na prvních místech. Spíše by se nad sebou měli zamyslet ti, kteří se sice přihlásí, ale bez omluvy nepřijedou, což na některých akcích činí více než čtvrtinu z celkového počtu přihlášených.Takovéto výkyvy se pak velmi špatně organizačně a sponzorsky zvládají.

Možnost přihlášení je často 3 a více měsíců, v drtivé většině se lze přihlásit online přes www stránky, což bylo shledáno jako uživatelsky a technicko organizačně optimální.

Způsob placení startovného je na rozhodnutí pořadatele konkrétní akce a respektuje jeho organizační a technické možnosti.

 

 Technické připomínky – průběh akcí

 Petr Kovařík:

Zrušit případný povinný bivak - připadne mi to jako násilné vynucování si charakteru závodu nějakému ideálu, měla by se závodníkům nechat možnost svobodné volby, jestli chtějí absolvovat závod v kuse, nebo si odpočinout.

 

 Roman Baláž:

bullet

Neprodlužovat délky závodu přes 100km (úprava pravidla pro minimalní délku long závodu na 60-70km a běžně pořádát závody s délkou okolo 80km .1X ročně třeba  královský závod okolo 100-120km.

bullet

Letní termíny: upravit a zkrátit nebo rozdělit závody ve velmi teplém počasí.(raději se vyhnout letním termínum).

bullet

Zrušit v povinné výbavě věci k biváku.(karimatka,spacák) Takový startující bez této výbavy by byl zapsán u pořadatelů jako rizikový závodník a při problémech by si plně musel platit benzín za odvoz při problémech na trati. Nechat v povinné výbavě jen: Mapu, itinerář, čelovku, misku.

bullet

Pokusit se vyhýbat (při tvoření tratě) asfaltovým úsekům na trati a pouštět závodniky i na (kratší a lehčí lesní cesty na orientaci v mapě.) kde nejsou turistické značky a přinutit tak závodniky se více naučit  pracovat i s mapou v terénu.

 

 Lucie Hübnerová:

bullet

Navrhuji letni zavody (cervenec, srpen) udelat dvoukolove.

bullet

Velice se klonim ke zkraceni minimalni delky zavodu z 80 km.

bullet

Take mi prijde zbytecna tendence k prodluzovani zavodu, napriklad v r. 2006 byla vetsina zavodu pres 90 km. Heslo "cim delsi a hustejsi, tim lepsi", neni tady asi na miste. Je dobry napad udelat jeden elitni zavod v roce napr. na 120 km a kdo se na to citi, ten jiste rad prijede.

bullet

Bylo by potreba sjednotit system kontrol. Myslim, ze se napriklad hodne osvedcily klesticky z orientaku.

bullet

Souhlasim s odbouranim povinne vybavy, kazdy by mel byt schopen zhodnotit svou fyzickou kondici a moznosti a podle toho se vybavit na cestu. Vybava, kterou navrhuje Roman, se mi zda odpovidajici.

bullet

Bylo by mozna take dobre domluvit se na jednotne forme itineraru. Bylo by potreba klast velky duraz na kilometraz. Drobne odchylky jsou samozrejmosti, ale ne radove v desitkach kilometru. Take podle meho nazoru neni mozne vubec ji neuvadet.

bullet

Co se tyce volby trati bych se klonila k uplnemu vynechani hlavnich komunikaci a radeji opravdu zaradit vice prace s mapou. Napriklad v Jihlave bylo tech velikych silnic opravdu moc. Predhaneni se s auty neni jiste snem zadneho trekare.

 Stanovisko TVDT:

Způsob organizování akce je plně v kompetenci konkrétního pořadatele, který se sám rozhodne, jak bude akce probíhat, kolik bude mít etap a jak bude řešeno přespání účastníků při vícedenní akci. Každá akce je velmi odlišná nejen co se týče terénu, ale hlavně co do požadavků místních orgánů vydávajících povolení. Každému pořadateli je také tímto dán prostor pro to, udělat svou akci pestřejší a zajímavější, aby nešlo jen o překonání velké vzdálenosti v co nejkratším čase, k tomu jsou určeny jiné odvětví sportu.

Na povinné výbavě bylo rozhodnuto trvat v stávajícím rozsahu. Pro většinu účastníků jsou dogtrekkingové akce vícedenní a často vedou ve špatně dostupných lokalitách. Účastník tak může zraněný, v šoku a ve špatném počasí čekat na pomoc i několik hodin než se počasí uklidní, nebo než se ho podaří nalézt, pokud třeba ještě navíc zabloudil.  Jelikož vzhledem k délce a chrakteru dogtrekkingových akcí může toto potkat každého, i když přepokládá, že nebude muset nikde nocovat, zůstává povinná výbava tak jak je a každý pořadatel ji může libovolně rozšířit, tak aby respektovala náročnost a specifika dané akce.

Pořadatelé se vždy snaží vyhnout  úsekům s asfaltem, štěrkem, nebo jinak obtížně schůdným. Nicméně musí respektovat požadavky místních orgánů, které povolují konání akce a dostávají trasu ke schválení. Například i k vytvoření individuálního značení jinak neznačené cesty, je nutné mít povolení a není vyjímkou  nepovolení vedení trasy akce i  po běžném veřejném turistickém značení. Takže i když se pohledem do mapy může zdát, že by šlo vést trasu jinak a lépe, nemusí to být v případě oficiální akce možné.

Způsob řešení itinerářů a kontrol na trati probíhá neustálým zdokonalováním na základě každoročních zkušeností a je do jisté míry ovlivněn technickými a organizačními možnostmi konkrétního pořadatele, respektive i specifikám akce. Každý nápad a návrh je vítaný.

 

 Technické připomínky – veterinární podmínky

 Petr Kovařík:

bullet

Zrušit povinnost mít atest (potvrzení ne starší 3 dnů) od veterináře. Na většině soutěží a závodů toto vyžadováno není, tak nevidím důvod tento přežitek zachovávat v pravidlech.

bullet

Vím, že se to dá obejít, ale zkuste se zamyslet, je-li vždy splnitelná podmínka očkování ne starší roku a ne mladší měsíce, když závody jsou po měsíci nebo méně a pes musí být během roku očkován. Co třeba tuto lhůtu zkrátit na 3 týdny ?

bullet

Zakázat pořadatelům odebírat očkovací průkazy (tak jako se nesmí jako zástava odebírat občanské průkazy). Ten by měl mít logicky psovod vždy u sebe, kdyby se něco přihodilo.

 

 Stanovisko TVDT:

Povinnost 3 denního veterinárního potvrzení již téměř vymizela, nicméně pokud to bude vyžadováno, vychází to z požadavků místní veterinární správy, nebo veterináře akce a je potřeba to respektovat.

Měsíční a roční lhůta očkování vychází z podmínek veterinární správy a pořadatel i účastník ji musí respektovat. Nicméně zkrácení měsíční lhůty před akcí je možné. Je to však plně na rozhodnutí přislušného veterináře a vedení závodu. Určující jsou propozice konkrétní akce.

Odebírání očkovacích průkazů je nutné, aby mohla kontrola z veterinární správy zkontrolovat zda účastníci splňují požadované podmínky. Tyto kontoly se v poslední době stávají samozřejmostí u oficiálních akcí a mohou proběhnout kdykoli v době pořádání akce. V případě problémů se psem na trati je stejně nutné neprodleně kontaktovat ředitele akce a veterináře dohlížejících na akci. Ti mohou zajistit ošetření psa, případně předají očkovací průkaz pro potřeby místního veterináře. Očkovací průkaz také neobsahuje žádné speciální údaje, které by nedovolily neodkladné ošetření psa – případně člověka zraněného psem. Proto je odevzdání očkovaciho průkazu po dobu konání akce plně v kompetencích pořadatele a respektuje požadavky kladené na veterinární zajištení konkrétní akce.     

 

 Na základě vyjádření jednotlivých pořadatelů zpracoval Tomáš Soural  - administrátor www.dogtrekking.info

 

6.1.2007